Logies betekenis: halfpension, volpension en logies uitgelegd

woman sitting beside table of foods and drinks

We zouden kunnen stellen dat februari, de maand van publicatie van dit artikel, een maand is waarin veel mensen hun zomervakantie boeken. Echter boeken mensen eigenlijk het hele jaar door vakanties, of dat nu in de zomer is of niet. Met andere woorden, het maakt niet uit wanneer je deze blog is gepubliceerd, want uiteindelijk wil je het lezen om wat wij hierin vertellen. Dé informatie die je nodig hebt om een keuze te maken in je boeking.

Nou ja, je snapt waar we op doelen. In deze blog vertellen we je namelijk alles over de verschillende soorten logies. Denk aan halfpension of logies met ontbijt, je herkent de woorden vast wel. Het mooie hieraan is: als je het eenmaal doorhebt, hoef je het er nooit meer bij te pakken.

Definitie van de begrippen

In principe zijn we zo klaar met dit artikel, want het enige dat je moet weten is de definitie van de begrippen. Maar goed, omdat we de ergste niet zijn, zullen we in de rest van dit artikel ook nog het een en ander aan relevante informatie aan je uitleggen. Lees voor nu:

  • Logies
    Kies je voor de optie ‘logies’ dan wordt alleen de verblijfsruimte aangeboden. Er zit geen ontbijt inbegrepen en je hoeft ook niet uit te gaan van een diner. Als er een pantry of iets dergelijks aanwezig is, kan je natuurlijk wel je eigen boontjes doppen (letterlijk, dan).

    Logies is vrijwel altijd de goedkoopste optie.
  • Logies met ontbijt
    Je raadt het waarschijnlijk al: bij logies met ontbijt betaal je voor de overnachting evenals het ontbijt. Het is een populaire optie waarvoor mensen kiezen bij zoiets als een stedentrip. Even ontbijten in het hotel en hup, de hort op, om vervolgens weer ’s avonds laat terug te komen.

    Logies met ontbijt wordt vaak gekozen bij stedentrips.
  • Halfpension
    Bij halfpension dan wordt er naast de verblijfsruimte ook het ontbijt en diner aangeboden. Het voordeel is dat het gemakkelijk is en je altijd terecht kan, het nadeel dat eraan kleeft is de beperkte flexibiliteit. Ook mis je wellicht de mogelijkheid om lokale gerechten te missen, omdat het aanbod in het hotel vaak wat ‘algemener’ is.

    Een zonvakantie met cultuur snuiven? Ga voor halfpension.
  • Volpension
    Zowel de overnachting als het ontbijt, lunch en diner zijn bij volpension inbegrepen. Dit is een aantrekkelijke optie voor mensen die veel tijd op de locatie van het hotel doorbrengen. Let op: volpension is niet hetzelfde als all-inclusive.

    De hele dag door eten op de bestemming doe je met volpension.

Duidelijk, nietwaar? Precies. Dat dachten wij ook. Overigens is het goed om met een aantal zaken rekening te houden, dus dat zullen we hieronder voor je neerzetten.

Belangrijke opmerkingen!

Onderstaand een lijst met opmerkingen waarvan wij in ieder geval denken dat het belangrijk is om rekening mee te houden. Lees je gauw verder:

#1 Aanbod

Het is goed om te weten dat hotels nog weleens kunnen afwijken in hetgeen ze aanbieden. Zo zijn er hotels waar je sowieso vastzit aan logies met ontbijt en zijn er andere hotels die bijvoorbeeld geen volpension aanbieden. Bij het boeken of zoeken naar verblijfsaccommodaties is het daarom goed om hier rekening mee te houden.

#2 All-inclusive

Een all-inclusive vakantie biedt alles wat je nodig hebt voor een zorgeloos verblijf: accommodatie, maaltijden, drankjes, en activiteiten zijn inbegrepen. Dit betekent dat je kunt genieten van ontspanning zonder je zorgen te maken over extra kosten. Perfect voor wie optimaal wil genieten van een uitje zonder gedoe. Vaak is het wel zo dat er voor alcoholische drankjes een toeslag wordt gevraagd. Ook met de duurdere ‘snacks’ zoals ijsjes kan het zijn dat dit niet inbegrepen is. Een oplossing daarvoor is heet ‘ultra all-inclusive’.

#3 Kosten

Hoe meer maaltijden en dergelijken zijn inbegrepen, hoe duurder het wordt. Grotere hotels maken onderscheid tussen het soort gasten door bijvoorbeeld bandjes te geven in verschillende kleuren. Zo weten ze onder welk soort logies je bent gekomen, maar ook of je bijvoorbeeld al 18 jaar bent, mocht je een alcoholisch drankje willen bestellen.

#4 Milieuoverwegingen

Als je een maaltijd in het hotel overslaat, krijg je dat niet terugbetaalt. Dat is zonde van je geld, maar ook zonde van het ingekochte eten dat niet wordt gebruikt. Over dat eten gesproken, wist je dat all-inclusive eigenlijk helemaal niet goed voor het milieu is? Dit soort resorts verspillen ontzettend veel eten en drinken. Ook vereist het veel intensief water- en energieverbruik, omdat de mensen 24/7 aanwezig zijn en alle faciliteiten tot hun ‘max’ gebruiken. Met de ecologische voetafdruk die je zelf zo goed probeert te verkleinen, wordt daar niet veel rekening mee gehouden.

Conclusie

Al met al bieden de verschillende logies reizigers een scala aan opties om hun verblijf aan te passen aan hun behoeften en voorkeuren. Deze logies lopen van eenvoudige accommodaties tot all-inclusive resorts. Door de verschillende soorten logies te begrijpen en de voor- en nadelen af te wegen, kan je nu een weloverwogen keuze maken in voor wat je wil gaan.