We praten niet graag over wat er allemaal down under gebeurt. Althans, natuurlijk spreek je met vriendinnen weleens hoe je seksleven eruit ziet, maar nog vaak genoeg is er wat terughoudendheid over hoe het eruit ziet. Enerzijds omdat vrouwen zich ervoor schamen, anderzijds omdat er simpelweg een taboe op ligt.
En toch, toch is er iets wat meer vrouwen dan je denkt overkomt. Iets waar ze eigenlijk zelf niet echt iets tegen hebben kunnen doen en wat tot vele ongemakken leidt. We hebben het over… een Bartholin cyste. Veel vrouwen vragen zich af, vanwege bijvoorbeeld de schaamte, of ze dit zelf kunnen uitknijpen. In dit artikel lees je alles over de Bartholin cyste en meer. Scroll gauw verder om door te lezen.
Wat is een Bartholin cyste?
Voor we de behandeling van deze cyste gaan bespreken, is het handig om te weten wat het überhaupt is. Een Bartholin cyste is een met vocht gevulde bult die zich in de buurt van de vaginale opening vormt. Het treedt op wanneer de Bartholin klieren, die verantwoordelijk zijn voor het ‘smeren’ en het ‘bevochtigen’ van het vaginale gebied, geblokkeerd raken. Deze blokkade kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder infectie of trauma. Soms kan het ook zonder duidelijke reden gebeuren. Het hoeft dus niet zo zeer te maken hebben met je persoonlijke hygiëne down there.
In de bovenstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een cyste. Hoewel we het volgende je niet echt aanraden, kan je ook het volgende doen: typ ‘Bartholin cyste’ in in Google en ga naar ‘Afbeeldingen’. Hier zie je, als je je Safe Search even uitzet, in alle geuren en kleuren hoe ze er in het echt uit kunnen zien. Inclusief beelden van operaties. Misschien geeft dit een stukje herkenning, al kan je ook natuurlijk direct naar een arts gaan om het te laten diagnosticeren.
Symptomen
De symptomen van Bartholin cysten kunnen bestaan uit pijn, ongemak en zwelling rond het vaginale gebied. Sommige mensen ervaren ook pijn tijdens geslachtsgemeenschap of tijdens het lopen. Als je deze symptomen opmerkt, is het essentieel om onmiddellijk medisch advies in te winnen.
Overigens is het lang niet altijd nodig om medisch advies in te winnen over de cyste. Sterker nog, er bestaat, zolang het niet gaat om een infectie, eigenlijk niet een standaard procedure voor een behandeling. De cyste gaat in de sommige gevallen zelfs vanzelf weer weg.
Uitknijpen
Mocht je wel last ervaren, dan snappen we heel goed dat je geneigd bent om de cyste zelf uit te knijpen. Echter is dit absoluut niet aan te raden, omdat je dan kans loopt op infectie of andere nare gevolgen kan ervaren. Het is daarmee cruciaal om potentiële risico’s te begrijpen. We zetten deze voor je op een rijtje:
- Infectie: Als dit niet correct wordt gedaan, kan zelf uitknijpen leiden tot infectie.
- Littekens: Onjuiste techniek kan leiden tot littekens en complicaties.
- Terugkeren: Zelf uitknijpen voorkomt mogelijk niet dat de cyste terugkomt.
Infectie of abces
Als je trouwens vermoedt dat je te maken hebt met een infectie, is het raadzaam om naar de dokter te gaan. Is er nog geen sprake van een abces, dan zal je waarschijnlijk antibiotica krijgen voorgeschreven. Deze zal de infectiekiem tegengaan. Het kan ook zo zijn dat je bij last, maar geen infectie, de mogelijkheid krijgt aangeboden om het laten te draineren. Dit neemt de zwelling weg en zal ook minder pijnlijk zijn. Maar, wanneer er zich wel een abces heeft gevormd, dan zal je hoogstwaarschijnlijk een chirurgische behandeling moeten ondergaan. In sommige gevallen is kan het abces wel een paar centimeters groot zijn, wat natuurlijk erg vervelend is.
Zo, een hoop informatie dus, waarbij we je eigenlijk van allerlei situaties hebben voorgeschoteld. Het belangrijkste is dat je niks zelf met de cyste gaat doen op het vlak van uitknijpen. De situaties zijn hiervoor té risicovol. Wél bestaan er dingen die je kan doen om tijdelijk de pijn even te verlichten.
Pijn verlichten
Wanneer je wacht op behandeling en de pijn niet meer kan verdragen, is dat natuurlijk erg vervelend. Gelukkig is er een aantal dingen die je kan ondernemen om tijdelijk even de pijn te verlichten. Lees:
- Warm kompres: het aanbrengen van een warm kompres op het aangetaste gebied kan pijn verminderen. Zorg wel dat het niet zo heet is dat je je huid verbrand. Het is bijvoorbeeld fijn om het kompres in te wikkelen in een zachte doek. Wel net zo comfortabel.
- Zitbad: met een zitbad doelen we eigenlijk op het ding waarmee je je onderlichaam in warm water dompelt. Het biedt met name veel verlichting. Wat ons betreft maak je er ook meteen een heel bad van. Kaarsje aan, serietje aan en genieten maar. Waarom van een ongemak niet meteen iets positiefs maken, toch?
- Pijnstillers: eventueel zouden pijnstillers bij pijn ook wat verlichting kunnen bieden. Echter is het altijd raadzaam om de bijsluiter of een medisch professional te raadplegen. Het zou niet goed zijn als je iets neemt wat de pijn of het probleem zelf verergert. Je kan daarom beter een vraag te veel stellen dan iets te weinig.
Zo zie je maar weer, voor alles is een oplossing, al is het nooit verstandig om voor eigen dokter te gaan spelen.
Conclusie
Samenvattend is het zelf uitknijpen van een Bartholin cyste geen beslissing die lichtvaardig moet worden genomen. Het is essentieel om eerst een zorgverlener te raadplegen. Zij of hij zal ongetwijfeld vertellen dat je het niet zelf moet gaan proberen. Hoewel we heus wel geloven dat het bij sommige mensen wel goed zal gaan, gaat dit nooit zonder potentiële risico’s. Zet je gezondheid of welzijn altijd op de eerste plaats. Geloof erin dat het beter is om een professional maar even alles down under te laten zien, dan dat je zelf aan de haal gaat. Neem bijvoorbeeld iemand met je mee, om je constant gerust te stellen. En onthoud: soms kan je er helemaal niks aan doen dat je het hebt opgelopen. Het is misschien wel minder erg dan bijvoorbeeld een soa (al is dat ook niks om je voor te schamen, natuurlijk).